به گزارش خبرنگار مهر، کلوت عوارض طبيعي و جغرافيايي کم ارتفاعي است که در اثر فرسايش آبي - خاکي و هوازي در کوههاي رسوبي يا تپه ماهورهاي نقاط بياباني و کويري به وجود مي آيند.
کلوتها به دليل شکلپذيري شگفت انگيز و متنوع، پديدهاي چشمگير و چشم اندازي کم نظير را معمولاً در پهنه هاي چند ده کيلومتري به وجود مي آورند که در کنار يکديگر قرار گرفتن آنها جلوهاي خاص به منطقه مي بخشد به گونهاي که گاه به شکل شهري باستاني، خاموش و خيال انگيز جلوه ميکند.
هادی اخلاقی محقق و پژوهشگر دشتی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: دشتی پهنه وسیعی در میانه استان بوشهر است که مجموعه ای از زیباترین رخنون های طبیعی را در خود جای داده است.
وی افزود: ساختار طبیعی این شهرستان به گونهای است که بخشهای ساحلی، کوه، دشت، بیابان و جنگل در کنار یکدیگر ژئومورفولوژی آن را شکل داده است و این شهرستان تاریخی را به موزهای بدیع و شگفت انگیز از آثار طبیعی تبدیل کرده است.
اخلاقی ادامه داد: سالانه هزاران گردشگر به این شهرستان سفر میکنند و از دیدن این آثار لذت میبرند یکی از این عوارض طبیعی و کم نظیر کلوتهای مند هستند.
وی تصریح کرد: طبق نظر گياه شناسان، بيابانها مناطقي هستند كه داراي فقر شديد پوشش گياهي هستند يعني از نظر تنوع گونهاي و تراكم گياهي بسيار فقير هستند.
اخلاقی اضافه کرد: پيكرشناسان زمين برای طبقهبندي بيابانها از ويژگي هاي ساختاري و مورفوژنكي استفاده کرده، با تلفيق تعدادي از عوارض زمین ريخت شناسی خاص بيابان از جمله کويرها، تپههاي ماسه اي، بدبوم ها (Bad land)، رخنمونهاي سنگي، مخروطه افکنههاي آبرفتي، کلوتها، گلاسيها و امثال آنها بر اساس ويژگي مواد سطحي و شعاع و عملكرد فرايندهاي رودخانهاي و بادي اقدام به تقسيمبندي بيابانها میکنند.
وی خاطر نشان کرد: بخش هایی از شهرستان دشتی نیز جز مناطق بیابانی به شمار می رود که بخش عمده ای از کوه مند را نیز دربرمی گیرد این کوه اگر چه از لحاظ گیاهی جز مناطق فقیر محسوب می شود اما ساختار آن موجب پديد آمدن عوارض زمين شناختي متعددی مانند کلوت ها و ياردانگ ها شده است که به آن زيبايي خاصي بخشيده است.
محقق و نویسنده خورموجی اظار داشت: بهترين و مشهورترين کلوت هاي ايران کلوتهاي شهداد در قسمت غربي کوير لوت در استان کرمان است که از بزرگ ترين عارضه های کلوخي طبيعي در دنيا به شمار مي رود.
روستاهاي چاوشي و چارک دارای زیباترین کلوتها
وی گفت:علاوه بر کلوت هاي شهداد در بسياري از نقاط کويري، بياباني و يا ارتفاعات رسوبي و کم ارتفاع ساحلي اين عارضه در حجم هاي کوچک و بزرگ قابل مشاهده اند و يکي از بزرگترين مجموعه کلوت های ایران زمین، کلوت هاي شگفت انگيز و زيباي کوه مند در شهرستان هاي دشتي و تنگستان است.
اخلاقی افزود: زيباترين اين کلوت ها نيز حد فاصل روستاهاي چاوشي و چارک شهرستان دشتی در بخش شرقي اين کوه قرار دارد که اين منطقه را به يکي از کانون هاي اصلي کلوت ها در ايران تبديل کرده است.
این محقق و پژوهشگر ادامه داد: کلوتهاي مند تحت تأثير جريانهاي آبي و بادهاي موسمي و محلي با جهت شمال غربي- جنوب شرقي به وجود مي آيند.
وی تصریح کرد: تنوره ديو يا شيطان یکی دیگر از عوارض طبیعی این منطقه است که به دلیل شکل خاص آن که چون تنوره بزرگ گلی جلوه میکند به این نام خوانده می شود این عارضه، ستون هاي کلوخي قارچ مانندي است که در محدوده کوه مند به تعداد زيادي قابل مشاهده اند و به زيبايي هاي طبيعي اين کوه چين خورده افزوده است.
نظر شما